Predavanje: Pušenje i ostali rizični faktori na naše zdravlje

Donosimo zaključke sa predavanja održanog 25. lipnja u prostorijama Centra za mlade u Novskoj. Svim zainteresiranima predavanje je održala Ivana Popek, dr. med.

Pušenje je ovisnost koja negativno utječe na cijeli organizam. Glavni je rizični čimbenik za nastanak raka pluća te brojnih drugih vrsta karcinoma. Sastojci duhanskog dima oštećuju stjenke krvnih žila i povećavaju opasnost od pojave infarkta srca i moždanog udara. Pušenje povećava krvni tlak i negativno utječe na razinu masnoća u krvi, a štetno je i za naš živčani sustav te reproduktivno zdravlje. Poznato je da duhanski dim sadrži na tisuće kemijskih sastojaka, a najpoznatiji od njih je nikotin koji je zaslužan za stvaranje ovisnosti. Iako većina pušača ima želju prestati pušiti, ove ovisnosti se teško riješiti. Pasivno pušenje pak povećava rizike za pojavu zdravstvenih problema i kod nepušača koji su izloženi tuđem neodgovornom ponašanju.

Uz pušenje, u rizike za zdravlje ubrajaju se prekomjerna konzumacija alkohola, manjak tjelesne aktivnosti, loša prehrana i debljina. Prekomjerna konzumacija alkohola destruktivno djeluje na sva tkiva u tijelu (osobito mozak i jetru) te negativno djeluje na psihičko i socijalno stanje pojedinca. Na žalost, i pušenje i konzumacija alkohola su pojave vrlo raširene u društvu i kao takve jos uvijek kod nas društveno prihvatljive. Kada govorimo o pravilnoj prehrani, ona bi se trebala bazirati na povrću, voću, žitaricama, ribi i orašastim plodovima. Faktori prehrane koji pridonose lošem zdravlju su prečesta konzumacija crvenog mesa te previše slane i slatke hrane. Redovita tjelesna aktivnost pomaže u očuvanju i tjelesnog i mentalnog zdravlja. Nažalost, većina ljudi nema razvijenu naviku vježbanja. Rezultati neuravnotežene prehrane i manjka kretanja dovode do problema debljine koja je danas poprimila globalne razmjere.

Pridržavanjem preporuka o zdravim stilovima života moguće je poboljšati cjelokupnu kvalitetu svog života i prevenirati najzastupljenije bolesti današnjice poput dijabetesa, raka i bolesti krvožilnog sustava.

Predavanje se održava u sklopu projekta Prevencija-korak do zdravlja UP.02.2.1.08.0033 koji je sufinancirala EU iz Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%). Nositelj projekta Atletska grupa “Novljanska grupa atletičara” Novska, partner na projektu Udruga sportske rekreacije „Nora“ Novska