Nedjelja, 19 Kolovoz 2018 15:17

NovskaRUN 4 - Tisuću koraka za jedan tvoj

Napisao/la
Start utrke NovskaRUN 2018 - Tisuću koraka za jedan tvoj Start utrke NovskaRUN 2018 - Tisuću koraka za jedan tvoj Željko Gašparović

Teško je opisati emocije koje doživiš kad vidiš kako se nebo doslovce izlijeva nad Novskom i brdima kuda se utrka treba trčati za samo 3 sata. A prognostičari su rekli divno vrijeme. Možda u Dubrovniku, ali kod nas se desio potop. I to točno tamo gdje nije trebao.

Prije 2 godine sam trčao po takvim uvjetima Spartanu za trening i vratio se komplet mokar, noge su išle svojim smjerom zbog količine akumuliranog blata koji se stvorio no srećom se nisam nigdje razbio. Danas imam drugi problem. Kako paziti na 200 trkača koji će sad ovdje protrčati a da se nitko ne razbije ili ne ozlijedi. Ništa, ne mogu sve držati pod kontrolom i puštam razvoj situacije svome toku. Nešto što planiraš i na čemu radiš sa ekipom proteklih 6 mjeseci se ne smije prekinuti „samo“ zbog vremenskih uvjeta.

Nakon što je sunce progledalo kroz oblak otvorili smo prijavni pult. Iznimno bogate startne pakete naše volonterke su pripremile dva dana prije tako da su prijave tekle vrlo uredno a veće se kolone i gužve nisu stigle stvoriti.

GSS je koordinirao kompletnim šumskim dijelom staze i sa volonterima te ih rasporedio po kritičnim mjestima. Dobili su upute što i kako i razvezli veselu ekipu po šumi. No, ono što se dalje desilo, nisam očekivao ni u najgorem scenariju. Prvo stiže obavijest da je nasip preko kojeg se trebalo trčati 9km prelio (jer tamo je ionako bila kaljuža do koljena čim padne kiša) i zbog toga premještamo 9km utrku Run the woods na dužinu od 8km kako se i do sad trčala. Nakon toga stiže osiguranje do grada i pokazuje fotke mostova koji su potopljeni u donjem dijelu staze gdje će trčati rekreativci kraću utrku a kasnije i vrlo loše uvjete na stazi Spartane. Što sad? 15 minuta je do starta utrke, GSS čeka odluku a u glavi mi se motaju misli hoće li to volonteri moći pohvatati, razasuti su duž 16km a cijeli koncept mijenjamo. Ništa, ne mogu slati natjecatelje na ovo, sigurnost prije svega za rekreativce a Spartanci su ionako došli zbog hard core traila pa tamo nećemo ništa mijenjati.
I utrka kreće a atmosfera je odlična. Naravno, trčim zajedno sa svima (iako već dva tjedna nisam potrčao) i pratim razvoj situacije. U pravilu, brinulo me samo hoće li se na jezeru Run the woods ekipa vraćati cestom odmah nakon okrijepe. I vraćali su se uredno. Bravo volonteri. Umjesto mini-traila dobili su full šumsko-brdsku-cestovnu utrku. Vjerujem da su neki došli samo zbog šume a sad su ostali bez tog zadovoljstva no novonastala situacija nije davala mnogo prostora.

Trčim dalje u ugodnom društvu trkača prema lovačkoj kući i izvoru. Za sad je sve ok samo me pati kondicija koja je prilično u padu zbog mirovanja, no ništa zato. Na izvoru je sve pod kontrolom a sad je red na blatnjavi pakao. Dva mosta su bila odnešena od prije a korito je dosta široko i duboko i bojao sam se da naš improvizirani prijelaz preko jednog korita neće biti dovoljno dobar a voda će biti do pojasa. Srećom nije bila, na tom mjestu se voda povukla a trkači su uredno mogli prelaziti i nastaviti svojim putem.

Jedan dečko se pogubio na jasno označenom putu, no to je bilo za očekivati. Pri ovakvim situacijama gotovo uvijek gledaš u noge i ne stigneš uvijek pratiti oznake. Nakon nekog vremena izbijamo u onu kaljužu na nasipu kod jezera. I tu se desio problem. Nema volontera na toj poziciji. Jedna grupica odlazi gore u šumu tražiti put, druga gazi preko kaljuže na nasip pravim putem a treća desnim nasipom se vraća na cestu pre rano. Što sad!? Vičem za njima da je nasip oko jezera pravi put, vučem ih natrag i prolazimo okrijepu. Srećom za ove koji su otišli na cestu prije vremena ostavljena im je okrijepa na stazi za svaki slučaj.
Hodam od jezera. Grčevi hvataju jedan za drugim gledam iza sebe da vidim kako su stazu prošle djevojke iz Siska, ne stižu pa nastavljam dalje prema cilju.

Sve u svemu, kako je moglo biti, prošlo je odlično. Zahvalio bih se svim ljudima koji su sudjelovali na ovom događaju. Volonterima koji su zbilja stoički prošli i držali sve pod kontrolom sa osmjehom na licu, Gradu Novska i Turističkoj zajednici na financijskoj pomoći i promociji, Novokomu koji je uredio donji dio staze, napravili mostove, kosili no na kraju nažalost ipak nismo trčali tom stazom zbog potopa, HGSS-u veliko hvala na organizaciji, osiguranju i pozitivi na stazi, planinarima iz Planinarskog društva „Zmajevac“, Vatrogascima na logistici i pomoći, Zavodu za hitnu medicinu i ekipi koja je došla na ispomoć, fotografima koji standardno okidaju lijepe slike, izlagačima na sajmu sa proizvodima lokalnih obiteljskih gospodarstava, trgovcima bicikala koji su svoje bicikle izložili a neki su se mogli čak i provozati, voditelju Kikiju koji odrađuje svoj posao pre odlično i dok god naša utrka bude postojala a on bude htio biti će naš voditelj, Vratima Slavonije na savršenom roštilju nakon utrke, Unimogs bandu iz Slovenije koji su se odazvali na naš poziv i nisu bili predgrupa Hladnom pivu samo zbog toga da mogu biti s nama (a složit ćete se samnom kad kažem da su zvučali predobro), ljudima koji su sve to došli obići i na koncu svima Vama dragim trkačima koji su istrčali svoju dionicu i na kraju uživali u ostatku programa gdje je svatko mogao pronaći nešto za sebe. Školarci iz škole trčanja ... oni su posebna kategorija. Zajedno trčimo već tri mjeseca. Od 0 km i kauča doveli smo ih u fazu da vole trčanje, vole prirodu, uživaju u zajedničkim treninzima i samo hoće još. Okupili su se u lijepom broju i nastupili na utrci. Ima li što ljepše kad gledam njihove osmjehe i uspjehe o kojima će pričati svima?

Posebna zahvala ide Udruzi Kolibrići. Hvala sto ste nam dopustili da napravimo nešto za vas, hvala što ste nas podržali u svemu i zajedno s nama proveli jučerasnji dan. Nevjerojatno je koliko ste pozitive jučer donijeli u Novsku.. nevjerojatno je koliko osmijeha može pružiti netko tko se ovako teško bori kroz život.. netko kome je svaki udah borba. Ti prekrasni nasmijani roditelji I prijatelji koji koračaju kao da su im djeca najzdravija na svijetu... nama svima drugima pokazali ste snagu i vjeru koja mijenja ljude i cijeli ovaj svijet.

Također hvala i svim sponzorima i pokroviteljima bez kojih ovaj događaj ne bi mogao biti realiziran a to su:
- MAGAZIN TRČANJE – Medijski i logistički partner Atletskog kluba NoGA / Zanimljivi info je da je upravo Magazin trčanje svoj prvi broj obilježio 2016. na NovskaRUN-u gdje su ga natjecatelji i svi zainteresirani mogli po prvi puta pročitati!
- Grad Novska

- Sisačko moslavačka županija
- Turistička zajednica Grada Novske
- PUN CEKER / Kupujmo lokalno – pokrovitelj cekera za najbrže natjecatelje iz obe utrke
- Foto imago – izrada weba i sustava za prijave
- Pelet grupa (partner utrke već četvrtu godinu za redom)
- Karlovačko (partner utrke već četvrtu godinu za redom)
- Dukat – Pokrovitelj Dukat fin proteinskog napitka kojeg su svi dobili u svojim startnim paketima
- Massage physio team - Mladi fizioterapeutski duo iz Novske, svake godine na utrci vrijedno dežuraju i paze na naše natjecatelje
- Mattmarenic.com BLOG – medijski partner AK NoGA
- Čaopis Outdoors i Biker možete pronaći u startnim paketima ili ako je netko zainteresiran, na prijavnom pultu
- Natural wealth (vrhunski vitamini i dodaci prehrani) – u svakom startnom paketu naći će nešto iz njihovog asortimana
- Red Bull – svaki startni paket sadrži po jednu limenku ovog energetskog napitka
- Web dizajn studioFABER
- XIXO LIFE – Ledeni čajevi također su sastavni dio svakog startnog paketa
- Radio postaja Novska – medijski partner
- Naturel – njihove proizvode možete pronaći u svim startnim pekatima i u paketima za najbrže natjecatelje u obje utrke
- Novska.in – medijski partner utrke
- Henkell / Perwol – proizvode možete također pronaći u svim startnim paketima

Rezultate možete pronaći na stranici stotinka.hr

Hvala Vam svima još jednom, vidimo se dogodine!

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 22 Kolovoz 2018 10:09

Kalendar UTRKA


 

Osiječki FERIVI polumaraton
01.04.2017.

16. RIJEČKI POLUMARATON
23.04.2017.

14.BROMARA POLUMARATON SLAVONSKI BROD
14.05.2017.

32.PLITVIČKI MARATON
04.06.2017.

5.KARLOVAČKI CENER
09.06.2017.

UTRKA SISAK-TREBARJEVO 15KM
12.06.2017.

NOVSKA RUN
12.8.2017.

22.MEĐUNARODNA ŽUMBERAČKA UTRKA 15 KM SOŠICE
02.09.2017.

3.AURES FEST POLUMARATON POŽEGA 2017
02.09.2017.

23. VARAŽDINSKI POLUMARATON
17.09.2017.

26.ZAGREB MARATON
08.10.2017.

31.POLUMARATON „IVAN STAREK“ ZAGREB
12.11.2017.

 

 

POKROVITELJI KLUBA

 

casopis trcanje
novskain
novela
faber