Četvrtak, 08 Lipanj 2017 06:37

Plitvice 2017.

Napisao/la Filip Mičević
Ekipa AK NoGA Ekipa AK NoGA FotoIMAGO

 

Prvo bih zahvalio direktoru utrke Robertu Franjkoviću koji nam je uskočio kad smo zeznuli stvar oko prijava utrke na Plitvicama. Roberte Hvala.
Pa počnimo. Na Plitvicama sam bio jednom i to na maturalcu u osnovnoj školi. Zapamtio sam to jer se tad odvijalo Svjetsko prvenstvo nogometa u Japanu 2002 godine. Pa umjesto razgledavanja jezera mi smo slušali utakmicu Hrvatska-Italija. I veseli li se kad smo dobili Talijane 2:1.

 

Stoga sam se veselio ponovnom dolasku Plitvicama i nadao se da ću ovaj put uspjeti bar malo ih razgledati nakon utrke.
Mjesec dana prije utrke sa Josipom i Igorom razrađivao sam taktiku i slušao savjete za utrku, jer njih dvojica su je trčala. Plan je bio istrčati ju za 2 sata. Mnogima će to bit smješna izjava, kakvi planovi i strategije za nekoga tko planira polumaraton istrčat za dva sata. Ali kruže glasine da je to jedna od težih utrka u Europi, pa nisam htjeo ispasti amater i izgoriti na utrci pre prano. Dečki hvala na savjetima, bili su od velike pomoći.

Noć pred polazak ne mogu spavati, vrtim put u glavi, jer smo odlučili ići preko Bosne, razmišljam o taktici i hrpi drugih stvari. Uspijem na kraju sat vremena odspavat. Ustajem se na brzinu i pakujem stvari, trpam rižoto u sebe i krećem prema „bazi“. Tamo me već Dušica čeka, dolazi i Zvonko. Na brzinu pijemo kavu i čekamo fotografe svima već dobro znane iz FOTOimaga.
Put nas vodi na Prijelaz u Dubici gdje sam odmah trebao pretpostaviti kako dan neće ići ni malo po planu.

Onakav pospan dajem cariniku dokumente, a on gleda u mene i pita „momak jel imaš ti zeleni karton i prometnu“ Ispričavam se čovjeku i predajem prometnu, ali nema zelenog kartona. Panika.
Kopam po ladici od auta, normalno nemaran kakav jesam, u ladici je 100.000 papira i nemogu ga naći, kopam sve više, ali ga nema. Napokon ga nađem i predam cariniku, a on ga vraća i kaže „momak taj ti je iz 2015. traži dalje“. Panika na maksimum, kopam još i nađem ovaj put pravi. Ispričavam se, dok mi carinik pokazuje gdje i kako da držim karton da ga opet ne izgubim. Zahvaljujem se i krećemo dalje.
Očajno mi treba cigara nakon ovog i stajem na nekom ugibalištu slučajno odabranom. Ali prekrasnom. Nigdje ničeg, a pogled puca na rijeku, maglu i izlazak Sunca. Uživamo u pogledu, bacamo par fotki i krećemo dalje.

Želim naći benzinsku postaju da kupim neko piće i nešto za pojesti, uskoro ističe mojih dva sata pred utrku kad više ništa ne konzumiram. I vidim je u daljini - sjurimo se tamo i kupujemo sve, još jedan cigar i krećemo. Pogledam na navigaciju u vožnji, i govori mi da idemo u krivom smjeru. I dok se svađam sa navigacijom čujem „pazi“, trzam volan i skužim da smo skoro sletili. Vrijeme da se vratimo na pravi put i krenemo ponovo.

Onaj tko nije bio u Bosni uz rijeku Unu ne zna što je propustio, prekrasan krajolik, jedan od ljepših, ako ne znate gdje na izlet - topla preporuka.
Ulazimo u Bihač, gledam na sat. 7:30, nije dobro. Do pola devet moramo bit na Plitvicama, jer nam tad polazi zadnji bus koji vozi do starta, a autom se ne može doć do njega. Panika me hvata ponovo. Nadam se sam da na granici nije gužva. Normalno gužva je. Izlazimo sa granice točno u 8:20.

Zovemo našeg Gorana neka uzme startne brojeve, ziherice i akreditacije i neka nas čeka na startu, jer ćemo mi dotrčat do tamo. I odjednom Plitivice, trkači koji se zagrijavaju - mi ne kasnimo. Ništa nam nije jasno. Brzo se preslačimo, okidamo fotke i krećemo prema startu, koji je odmah ispred nas. Došli smo sa suprotne strane, što nam je dalo mogućnost da se dovezemo do starta.
Stojimo na startu, pozdravaljam ekipu iz Siska, dolazi i Tomislav Poljak do mene, malo čakulamo i govori mi da pazim kako trčim da se odmah u startu ne preforsiram. Dušica mi ponavlja isto to. No ja imam svoj plan. Označava se start i krećemo. Odmah počnem pizditi jer sam krivo stao i upao u čep. Ne mogu trčati nego hodam. Nabijen na ogradu i nemam gdje. Lud. Napokon izbijamo na glavnu cestu, hvatam prostor i trčim. Staza po mom guštu – niz brdo i hladovina, zakon. Krećem ubrzavati, ali čujem glas Joze i Čiza u glavi „početak ti je nizbrdo, nemoj poletjeti, nađi si normalan tempo i drži ga, jer kasnije ti je sve uz brdo, bez hlada“ pa ipak usporavam. Živcira me to jako, iako tempo nije loš, ali znam da mogu daleko brže i svi me prestižu. Jedva se suzdržavam. Dolazi osmi kilometar i kreće uzbrdica, prestaje hladovina i ekipa počinje hodati, usporavati, a ja idealan. Nisam umoran, zadihan, taman kak treba. E sad ja prestižem sve. Zahvaljujem u glavi dečkima na dobrim savjetima. Uzbrdica je strašna i traje 4 kilometra, ali ja ju bez greške prolazim. I onda dolazi moj dio. Ponovno šuma, hlad, uzbro, nizbrdo, ubrzava, nadoknađujem jako puno izgubljenog vremena, uživam. Evo i 19 kilometra još malo, a kad ono još veća uzbrdica nego prije, ali nema veze. Izdržat ću. Gledam ispred sebe trkača, imam želju ga prestići, ali neću još, čuvat ću još malo snagu. On počinje hodati i olakšava mi posao, zakon.

Utrčavam u cilj sa vremenom 1:48:20 - 66. mjesto, u kategoriji 26. Presretan. Ispod dva sata i istrčao ju u komadu bez obzira na zahtjevnu konfiguraciju staze.
Marijan je naravno došo prije mene i zauzeo 19. mjesto, u kategoriji 3. te je uzeo medalju.
Goran 87., u kategoriji 37.
Dušica 29., u kategoriji 14.

Zvonko se ponovo okušao u maratonu i ovaj put ga je istrčao bez problema i zauzeo 110. mjesto, u kategoriji 36.

Prekrasna utrka i definitivno se vraćam ponovno. Imali smo još hrpu događanja poslije, ali iovo je već previše teksta. Pa ću za kraj samo ovo reći. Plitivce nisam vidio i kume sori što sam kasnio 3 i pol sata na posao.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 08 Lipanj 2017 06:56

Kalendar UTRKA


 

Osiječki FERIVI polumaraton
01.04.2017.

16. RIJEČKI POLUMARATON
23.04.2017.

14.BROMARA POLUMARATON SLAVONSKI BROD
14.05.2017.

32.PLITVIČKI MARATON
04.06.2017.

5.KARLOVAČKI CENER
09.06.2017.

UTRKA SISAK-TREBARJEVO 15KM
12.06.2017.

NOVSKA RUN
12.8.2017.

22.MEĐUNARODNA ŽUMBERAČKA UTRKA 15 KM SOŠICE
02.09.2017.

3.AURES FEST POLUMARATON POŽEGA 2017
02.09.2017.

23. VARAŽDINSKI POLUMARATON
17.09.2017.

26.ZAGREB MARATON
08.10.2017.

31.POLUMARATON „IVAN STAREK“ ZAGREB
12.11.2017.

 

 

POKROVITELJI KLUBA

 

casopis trcanje
novskain
novela
faber