Srijeda, 12 Listopad 2016 09:55

Prvi polumaraton

Napisao/la Mirjana ciboci
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Prvi polumaraton Credits: 3sporta

09.10.2016. godine, 5 minuta do 10 sati, Zagreb, Trg B. J. Jelačića, start 25. Zagreb maratona….

Stojim okružena sa oko 3000 ljudi, svi spremni, svi nabrijani, skakuću, smiju se i čekaju, a ja, samo naizgled mirna, gledam u pod i razmišljam ŠTO JE OVO MENI TREBALO I OTKUD JA TU??

Oduvijek sam voljela trčati, milion puta pokušavala sama, odem, istrčim se do iznemoglosti i onda me sve boli i zamjeri mi se sve to i opet dugo ne odem na trčanje.

Kada sam prošle godine vidjela da AK NoGA organizira školu trčanja, rekla sam TO JE TO, to je ono što mi treba da se pokrenem, redovan trening pod nadzorom. I tako je krenulo, trening po trening, svaki teži od prethodnog, ali sve se lako odradi kad je ekipa sa kojom trčim zakon. Naši treneri su dali sve od sebe da nam olakšaju, bodrili nas kad je bilo teško i kad su rekli da ćemo za mjesec dana istrčati 5 km u komadu, rekla sam nema šanse. Ali dogodilo se, Krajem 01. mjeseca ove godine svi smo istrčali svojih prvih 5 km za 35 minuta. Čak smo i diplome dobili za to!!!!

Nakon toga sam uzela mali odmor, skoro 2 mjeseca nisam uopće trčala. Ali kad sam vidjela svoju ekipu na utrci u Pakracu, onako svi u istim majicama, zagrijavaju se zajedno, skroz su opako izgledali, tad mi je bilo žao što nisam dio toga i rekla sam rama sebi da na slijedeću utrku idem i ja.

Moja prva utrka je bila u Lipiku, 3,300m, i ta dužina mi je tada izgledala ogromna i samo sam htjela da ne budem zadnja na utrci. I nisam bila. Nakon toga utrka u Kutini, po šumi oko bazena, jako teška utrka, ali tamo sam čak uspjela osvojiti svoju prvu medalju, odnosno 3 mjesto.

Tada se na vidiku pojavila naša novljanska utrka, NovskaRUN, 8 km. Rekla sam puno je to, ne idem trčati. Ali zahvaljujući Faberovoj javnoj prozivci, pokrenula sam se. Nekoliko treninga sa curama, koji su uvijek bili super, a nekoliko sam odradila sama. Kada je došao dan utrke, mislila sam da sam spremna. Trka je krenula, bilo je ok dok sam bila sa Kaćom, ali ona se u jednom trenu odvojila, ja ostala sama i nekako sam odustala, bila sam žedna, bilo mi je vruće, hodala sam, a nisam trebala. Tada sam naučila da je jako bitno kako si u glavi složiš stvari. Ako si kažeš ja to mogu, istrčat ćeš, ali ako u glavi odustaneš, nećeš imati niti snage niti volje za dalje. Bila sam jako razočarana i odlučila da ću ubuduće i taj dio popraviti.

Uslijedila je Grawe utrka u Zagrebu, zakon utrka, luda atmosfera, hrpa ljudi, svi dobre volje, opuštena kratka utrka koju smo Kaća i ja odradile sa pola snage. Utrka za pamćenje.

Eeeee sad već postaje ozbiljno, utrka u Voloderu, 15 km. Slušam ekipu iz kluba kako se nabrijavaju za utrku i kako jedva čekaju. Ja si razmišljam pa zašto ne bi probala. Pitam Fabera što je najgore što mi se može dogoditi ako odem trčati, kaže on može te pokupit hitna i odvesti te na cilj i tamo se najedeš i napiješ dok mi ne dođemo. Pa mislim si nije to tako ni loše. I prijavim se na utrku, napravim par dužih treninga, nekoliko kraćih i uspijem istrčati utrku za 1:42 minute. Poslušala sam savjete od Fabera, Fiće i Čiza, krenula lagano, tempom koji mi je odgovarao i istrčim svih 15 km. Kakvo zadovoljstvo na cilju, čista sreća!! Ja to mogu!!!

Ali da li je to sve što ja mogu??

 

I tako dođe ovaj trenutak.

09.10.2016. godine, 5 minuta do 10 sati, Zagreb, Trg B. J. Jelačića, start 25. Zagreb maratona….

Stojim mirno i čekam da Milan označi start. Malo kasni. Pustila sam si glazbu i čekam. I onda pucanj i krećemo, strašna gužva, pazim da nekog ne nagazim. Proguram se sa strane i puštam brže od mene da prođu. U glavi mi je sve složeno, spremna na 2,5 sati trčanja. Oko 2 km počinje moja boljka koja mi se javi svaki put kad trčim, bolovi u nogama, ali znam da će proći i da ću onda moći dalje normalno. Tako je i bilo, oko 4 km bolovi prestaju. Pokraj mene prolaze grupe sa zastavicama sa paceom 5:10, 5:45.. Uh, to mi je sve prebrzo, čekam nešto sporije. I evo ih negdje oko 8 km, pace 6:02, odlično, priključim se njima i trčimo zajedno par km i onda su mi postali prebrzi pa usporavam. Prebacim se na sredinu ceste jer sa druge strane se već vraća ekipa koja je okrenula nazad. Čekam ljude koje poznam, tako mi prolazi vrijeme i ne mislim o tome koliko još ima do kraja. I evo ih, Ivan, Fićo, Čiz, Ljilja, jedan po jedan prolaze, damo si 5 i idemo dalje. Polako i ja zaokrenem i krenem nazad. Negdje kod Makisimira stigne me grupa trkača Adidasove škole trčanja, imaju sa sobom zvučnik iz kojeg trešti AC/DC. Priključujem se njima, malo ubrzavam, ali nekako imam snage i odgovara mi njihov tempo i tako prelazimo Trg i krećemo Ilicom. Držala sam se njih sve do okretišta kod Selske. To je već negdje 18 km i već sam jako umorna, ali sama sebi govorim možeš ti to, možeš. Ekipa iz Adidas škole je otišla naprijed, a meni se činilo da toj stazi nikad nema kraja. U jednom trenutku su mi krenule suze, što od vjetra, što od emocija, blizu sam, neću sad odustat. Ljudi na ulici navijaju, tjeraju dalje, i tako, metar po metar, vidim Trg, vidim balone, još samo malo…

2:14:38 – moje vrijeme, nije loše za prvi polumaraton.

Prođem cilj, dobijem medalju (koja je inače zakon) i ne vjerujem!!! Ne vjerujem da je prošlo samo 9 mjeseci od prvog treninga sa školom trčanja do mog prvog polumaratona. I zato, Kaća, Dajana, Tena i svi drugi, ako mogu ja, možete i vi.

Osjećaj ponosa, zadovoljstva i sreće je neopisiv i svima vama želim da ga doživite!!

Ali ništa od toga ne bi bilo da nisam krenula u školu, da me ekipa nije bodrila i hrabrila u svim mojim nastojanjima, zato veliko hvala Faberu, Fići, Čizu i mojoj Ljilji!!!

Što dalje?? Samo nebo je granica…..

Pročitano 1832 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 27 Listopad 2016 09:48

Kalendar UTRKA


 

Osiječki FERIVI polumaraton
01.04.2017.

16. RIJEČKI POLUMARATON
23.04.2017.

14.BROMARA POLUMARATON SLAVONSKI BROD
14.05.2017.

32.PLITVIČKI MARATON
04.06.2017.

5.KARLOVAČKI CENER
09.06.2017.

UTRKA SISAK-TREBARJEVO 15KM
12.06.2017.

NOVSKA RUN
12.8.2017.

22.MEĐUNARODNA ŽUMBERAČKA UTRKA 15 KM SOŠICE
02.09.2017.

3.AURES FEST POLUMARATON POŽEGA 2017
02.09.2017.

23. VARAŽDINSKI POLUMARATON
17.09.2017.

26.ZAGREB MARATON
08.10.2017.

31.POLUMARATON „IVAN STAREK“ ZAGREB
12.11.2017.

 

 

POKROVITELJI KLUBA

 

casopis trcanje
novskain
novela
faber