Srijeda, 23 Ožujak 2016 15:58

Prvi se pamte

Napisao/la (polu)maratonac
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

"I pamtit će se čitavog života", dodao bih. Početkom 2014. godine vratio sam se trčanju nakon 4 godina skoro pa nikakve aktivnosti. Nakupio sam i kila. Sa svojih 82kg došao sam do preko 90kg i desio se nekakav moment u mojoj glavi koji je rekao "Dosta bi bilo više, učini nešto po tom pitanju".

 

Frik/Geek kakav jesam, instalirao sam si tad aplikaciju za mobitel Endomondo, podesio osnovne postavke, prošetao do Starog Sela i počeo trčati prema Jezeru poput većine rekreativaca u Novskoj. Prvih 100m sam letio a onda je nastalo prizemljenje i zadihanost. U pravilu, nisam znao kako početi trčati nakon dužeg vremenskog perioda ne-trčanja. No nastavio sam, nisam se dao smesti jer ipak imam nekakvih 8 godina trčanja iza sebe, valjda to nešto znači kvragu. Tada to nisam znao, no trebao sam uvesti postepenost. Unatoč tome, nekakva baza je postojala. Istrčao sam dionicu do jezera i nazad pretrčavši time tih 6km i prilično sretan otišao kući. Sljedeći dan naravno nisam pomišljao na trening jer je SVE boljelo.

No, već dan nakon sam krenuo dalje, guralo se, trčalo, našao sam svoje idealno vrijeme za trčanje, informirao se kad najkasnije jesti prije trčanja, kakvu obuću nositi, kako izbjeći žuljeve... Sve je polako sjedalo. Dakako, Endomondo je postao moj najveći saveznik. Radio je ono što mi je u stvari nedostajalo - podržavao me u daljnjim treninzima koje sam odrađivao. Istrčao bih svoju dnevnu kilometražu, stisnuo STOP, on bi automatski to podijelio na Facebook-u i tu bi likeovi i komentari stizali koji su definitivno veliki utjecaj kod mene odigrali u nastavku trčanja. Taj micro-community koji se tad stvarao zbilja je bila odlična stvar.

I tako, ograničivši sebe na 3, maksimalno 4 treninga tjedno, trčao sam po 30ak minuta gradivši svoju "bazu" dobrih 5-6 mjeseci. Nakon toga sam ubacio malo intenzivnija brda, kraća tempo trčanja, povećavanje kilometraže. Naravno, kad sam shvatio da mogu i da nebi bilo loše prijaviti se na neku od utrka, prijavio sam se na onu koja mi je tad bila najbliža. Odluka je pala na utrku Kutina-Voloder. 15km trčanja! Do tad nisam trčao i već 15km utrka. Ajde, tko ga šljivi ... neka! Užasna nervoza to jutro. Oprema posložena, glazba na mobitelu napunjena (to mi je tad bilo obavezno), otprilike sam znao što i kako na utrkama jer sam dosta čitao no ništa te ne može pripremiti na ono što ćeš sam doživjeti.

Čuo sam da su zobene žitarice dobre pa sam otišao kupiti one gotove (oat meal). Mislio sam da će mi biti dosta. HAHA. Riješio zdjelicu toga, upalio auto i zaputio se u Voloder. Podignuo svoj startni broj, pozdravio neka poznata lica, no većina su mi tad bila nepoznata. Ušetao sam u neki novi svijet. Potpuno sam. Oni svi imaju opremu. Woow. Ja kao siroče. I još kišica propadava pa sam u nedoumici - ostaviti pamučni dux na sebi ili ga skinuti. Ma ostavio sam ga na sebi, zaljepio broj na njega, ispod njega sam imao još jednu atletsku majicu i jednu pamučnu. Vani je bilo otprilike 12 stupnjeva tad, no temperatura je još malo i narasla (već vidim kako se cerekate podmuklo). Sjeo sam u autobus prema Kutini sa svima njima i od tog trenutka više nije bilo povratka. Morat ću trčati od Kutine do Volodera kako god znam. Do tad nikad nisam prošao više od 12km još k tome upitnog vremena.

Iskrcali su nas na novom trgu koji je mislim naj idealniji trg za obaviti zagrijavanje. Ogromni trg koji je građen kružnog oblika odjednom je služio kao pista za jedno 200ak trkača i trkačica koji su se odlučili danas natjecati. Ona kišica koja je propadavala, nestala je. Već sad mi je vruće - kako će mi samo biti kasnije. Budem preživio, ponavljao sam si stalno. Obavio zagrijavanje, popio neki sok tamo i nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja označavanja starta pištoljem, organizator je rukom označio start utrke. I krenuli smo - PREŽESTOKO. Još jedan kvalitetan kiks. Ne mogu ih ni nabrojati koliko sam ih tad napravio. 

Tad sam bio sposoban za trčanje možda nekakvih 5:20min/km na tolikoj dužini, a mislim da smo krenuli 4:30. Nakon prvog kilometra počinje jedan zanimljiv, kraći uspon koji me je ostavio nakratko bez daha. Nakon trećeg kilometra sam već bio prilično slab. Gledao sam kako bih hodao. "Kvragu, pa utrka je tek počela. Što mi se to dešava!?", bila su pitanja koja su mi se motala po glavi a ona glazba koju sam spremio da mi svira me užasno počela nervirati.

Na petom kilometru sam već hodao. Neki  djedica koji je stajao naslonjen na ogradu mi je doviknuo "mali, pa oni koji su prošli prvi su već na cilju." Nešto sam mu odbrusio, ne sjećam se što. Ako je to podrška koju dobivaju trkači, onda baš i nije onakva kakvoj sam se nadao. Nastavio sam. Neki tip je također lipsao sa strane (iako u punoj ratnoj spremi očekivao bi čovjek da je došao spremniji trčati tu udaljnost). Dolazim do desetog kilometra i još uvijek brojim samom sebi. Vruće mi je užasno. Mislim da sam popio nekoliko litara vode na okrijepnim stanicama a još više pustio kroz znoj. Glazba me još uvijek generalno živcira ali nastavljam. Trčim. Dvanaesti kilometar, trinaesti ... dva kilometra do kraja, pa dakle više ... hodam malo, noge rasturaju ... u tom trenutku prestiže jedan čovjek (iako po izgledu nikad nebi rekao da ima 45 godina) i viče mi da se prikvačim ... kvačim se i nastavljam s njim. Kroz priču saznajem da je iz Krapine, da mu je ovo isto prva utrka i da također nikad nije trčao dulje od 12ak kilometara. Tad osjetim da trčim, bez problema pričajući s tim tipom. Super, ajde onda barem finiširam kako spada. Trčimo usporedo nastavljajući priču, nismo bili posljednji, to je bilo najbitnije i na obzoru se pojavljuje Voloderska crkva kod koje se nalazio cilj. Pojačavamo tempo i prilikom ulaska u cilj vučemo koliko možemo. TO JE TO mislim si. Grlim se s njim, pružam ruku svima, finišerska medalja sjeda na vrat a ja se idem malo nasloniti na binu. Muti mi se, vrludam ... a imam i katastrofalno vrijeme od 1:25. Jaooo.

Pročitano 1384 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 23 Ožujak 2016 17:07

Kalendar UTRKA


 

Osiječki FERIVI polumaraton
01.04.2017.

16. RIJEČKI POLUMARATON
23.04.2017.

14.BROMARA POLUMARATON SLAVONSKI BROD
14.05.2017.

32.PLITVIČKI MARATON
04.06.2017.

5.KARLOVAČKI CENER
09.06.2017.

UTRKA SISAK-TREBARJEVO 15KM
12.06.2017.

NOVSKA RUN
12.8.2017.

22.MEĐUNARODNA ŽUMBERAČKA UTRKA 15 KM SOŠICE
02.09.2017.

3.AURES FEST POLUMARATON POŽEGA 2017
02.09.2017.

23. VARAŽDINSKI POLUMARATON
17.09.2017.

26.ZAGREB MARATON
08.10.2017.

31.POLUMARATON „IVAN STAREK“ ZAGREB
12.11.2017.

 

 

POKROVITELJI KLUBA

 

casopis trcanje
novskain
novela
faber