Utorak, 03 Svibanj 2016 15:33

Što je to Spartana?

Napisao/la (polu)maratonac
Što je to Spartana? Fotografija: PK Furyans

Pitaš me što je to Spartana? Zašto ne "Run the woods" kao i prošle godine?! A gle, mogu ti objasniti ali potrajat će


Prošle godine smo startali duboko u šumi kod Lovačke kuće a dva busa su nas u nekoliko navrata vozila do tamo. Kratki put busom je ispao malo duži od planiranog tako da su zadnji trkači došli na vrijeme (čitaj: na knap). Kroz makadam i asfalt trkači su se laganim spustom u trajanju od 8 km spustili natrag do cilja u centar grada. Mislim, za potrebe utrke je taman ... aaaaaali ... nešto nam je tu nedostajalo. Nedostajala je dužina. Pitala nas je ekipa zašto nema i duže utrke za sado-mazo ekipu koja voli patnju i bol dok trči.

Nije nam dugo trebalo. Samo je trebalo izabrati put za tu dužu utrku jer kroz novljansku šumu ima toliko divnih i krasnih puteva i puteljaka. Odluka je pala na Start u centru grada (čime se automatski gubi potreba za "auto" prijevozom do šume) a trči se ovaj put prema GORE Dakle, ne strmi uspon, ali osjećat ćeš ga svakako >:-) Ali nećeš imati ništa protiv jer "that's the way we runners roll" Dakle, uzbrdo do jezera imaš jedno skoro 4 km. Uživat ćeš u pogledu na jezero, na krasnu šumu koja ga okružuje - bit će tamo i kupača koji će ili ti klicati i pljeskati što se po suncu vucaraš (čitaj: trčiš) prema mjestu gdje oni možda nikad nisu ni poteguli. A možda će se samo okrenuti i nastaviti brćkati nogicu. Ali neće moći nikud jer će cesta biti zatvoren za promet 

Od jezera nastavljaš dalje makadamom sljedeća 4 kilometra. Nadam se da nebudeš izvrnuo zglob ili istegnuo tetivu jer gle, staza je zavojita, valovita, nađe se pokoji kamen i zbog toga gledaj ispred sebe i nastavi trčati! Ako se nešto i desi, najjača ekipa HGSS-a će paziti na tvoj korak i tvoju opću dobrobit. Ako ti se nešto i desi, imaju Quad pa ćeš izgledati kul dok te budu odvozili sa staze. Quad sa pripadnikom HGSS-a ili DNF ... izaberi.  Tu su šumari izvlačili i trupce, ubijali našu šumicu ali taj prizor će brzo proći a ti ćeš se odjednom naći kod Lovačke kuće.

E sad, ako si "gonjao pošteno" i hvatao vrijeme, tu ćeš si moći popiti drugu okrijepu (prva je bila kod jezera). Ako ti je tako svejedno, imaš dolje stepenice i popij si vode iz najpoznatijeg novljanskog izvora, nećeš bit brži ali bi mogao bit ko cisterna i bućkati se putem. Ono što ti predstoji je čisti punokrvni GOAT-TRAIL iliti naša popularna planinarka pa ti preporučujem da ne piješ previše Ići ćeš gore-dolje-lijevo-desno non stop i neće ti biti dosadno barem sljedećih 6 i pol do 7 kilometara. Veprova neće biti, sramežljivi su a vjerojatnost da ćeš sresti srnu ili jelena je gotovo istovjetna onoj da Hrvoje Vulić trči tom stazom s tobom. Bit će hrpa mostića pa pazi na korak. Teško ćete se prestizati na ovom dijelu staze ali onaj tko je brz naći će načina kako zaobići onog ispred sebe. Priča se da je tamo i duh tragično skončalog paintballera iz Pk Furyans Novska. Kažu i da ako popiješ rakiju s njim pustit će te da prođeš bez mrlje na leđima (na leđima ako imaš sreće).

Op, eto te na jezeru opet. Ali s druge strane (one mračne, šumske). Nisi zalutao jer si pratio markaciju i smajliće našeg volontera Denis Horačeka, duh šumskog paintball ratnika ti je dao upute jer ste si sad frendovi, ekipa iz HGSS-a i volontera koja će biti po cijeloj šumi ti nije vjerovala na riječ da si ga sreo (oprostit će mi ženska populacija ali kad napišem "sreo" mislim i na srela ali ne da mi se pisati kosa crta ženski rod hehe). Opet ćeš nešto popiti (da ubiješ onu rakiju od prije a i gle, žedan si). I dalje gonjaš vrlo živopisnim šumskim trailom. Prolaziš još jedan izvor. Možda si ga skužio, a možda ne ... i kilometar i pol pred kraj spojit ćeš se na glavnu cestu po kojoj si i došao. Ekipa stoji kraj svojih kuća, plješće a ti ćeš malo požuriti jer im želiš dati do znanja da si išao kao puž. Ivan Maletić je već na cilju odavno i vjerojatno leži u gradskom parku pokušavajući doći do daha. Tagirao bih i Mikulića Nikolu ali ne mogu, no mogu Antonija ◪ Orlić i Antonija Džolić koje su pomele konkurenciju prošle godine u ženskoj kategoriji ... možda se odveo i koji okršaj među njima... ali jedno je sigurno, imat ćeš hrpetinu ljudi koja će te dočekati na cilju sa velikim pljeskom. Ako si nekim slučajem bio brži od ovih gore - dobit ćeš i LOVU koju zaslužuješ.

Dolaziš?

Poslijednja izmjena dana Utorak, 03 Svibanj 2016 15:42

Kalendar UTRKA


 

Osiječki FERIVI polumaraton
01.04.2017.

16. RIJEČKI POLUMARATON
23.04.2017.

14.BROMARA POLUMARATON SLAVONSKI BROD
14.05.2017.

32.PLITVIČKI MARATON
04.06.2017.

5.KARLOVAČKI CENER
09.06.2017.

UTRKA SISAK-TREBARJEVO 15KM
12.06.2017.

NOVSKA RUN
12.8.2017.

22.MEĐUNARODNA ŽUMBERAČKA UTRKA 15 KM SOŠICE
02.09.2017.

3.AURES FEST POLUMARATON POŽEGA 2017
02.09.2017.

23. VARAŽDINSKI POLUMARATON
17.09.2017.

26.ZAGREB MARATON
08.10.2017.

31.POLUMARATON „IVAN STAREK“ ZAGREB
12.11.2017.

 

 

POKROVITELJI KLUBA

 

casopis trcanje
novskain
novela
faber